Plikytų sausainių tortasReceptai

Plikytų sausainių tortas

Reikės:

400g plikytų sausainių (na, iš tiesų gavosi truputį mažiau, nes neatsispyriau pagundai kelis suvalgyti);
„Rududu“ kremo (sunaudosit visą indelį, ypač, jei keli šaukšteliai paklius ne tortui, o kokiam smaližiui);
2 indelių (po 450g) jogurtinės grietinės (10 proc. riebumo);
1 želė pakelio (naudojau persikų ir sunaudojau ne visą pakelį, o tik dalį (nebetilpo) – likusią dalį suvartojau tiesiog kaip atskirą skanėstą – želė su banano gabaliukais);
cukraus (pagal skonį);
citrinos rūgšties (pagal skonį);
5 arbatinių šaukštelių želatinos;
poros bananų papuošimui;
trupučio sviesto (nebūtina);

Gaminimo procesas:

Kiekvieną plikytą sausainį (tiks ne tik savos gamybos plikyti sausainiai, bet ir pirktiniai – aš būtent su tokiais ir dariau šį tortą) reikia gražiai perpjauti pusiau. Su šaukšteliu į kiekvienos puselės vidų reikia prikrauti „Rududu“, suspausti sausainį ir dėti į torto formą. Aišku, suspaudžiant tas „Rududu“ šiek tiek išlipa iš sausainio, bet man čia atrodo kaip pliusas, nes kremas suveikia kaip visus sausainius drauge sulipinanti medžiaga. Beje, jei nemėgstat „Rududu“, tikrai galima išsisukti ir be jo, naudojant, tarkim, kokią skanią uogienę ar kokį kitą mėgstamą dalykėlį. Ir rinkitės tokią torto formą (maniškė 24 cm, jei kažkam kils klausimų kokio dydžio formą reikia rinktis tokiam kiekiui produktų), kuri būtų pakankamai sandari, nes kitaip vėliau prasikeiksit – visas jūsų turtas išbėgs pro kraštus.

Taigi, kai išklosit visą dugną sausainiais, likusius sausainius (man liko visas antras maišelis) irgi susipjaustykit ir į juos pridėkit „Rududu“ – gan greitai jums prireiks ir likusių sausainių.

Tuo metu išbrinkinkite želatiną šaltame vandenyje, o po to ištirpinkite, įstatydami indelį karštame vandenyje ir maišydami. Jokiu būnu neužvirinkit! Aš asmeniškai gyvenime nemokėjau iki galo normaliai elgtis su želatina. Jeigu išdrįsdavau kokį tortą daryti tik šio stingdytojo pagalba bei nepaprašydama, kad visą „juodą darbą“ su ta velniška želatina padarytų mama, galiausiai mano tortas taip niekad ir nesustingdavo ir tekdavo valgyti ne tortą, o kažkokį skystą, baisų daiktą. 🙂 Štai kodėl maniškiame recepte yra ir sviesto. Jeigu kažkam nesiseka su želatina lygiai taip pat, kaip ir man, pasiruoškite ne tik želatiną, bet ir šiek tiek sviesto (t.y. jį ištirpinkite).

Jogurtinę grietinę reikia išplakti su cukrumi ir citrinos rūgštimi (visko dėkit pagal skonį). Tuomet supilti želatiną (ir sviestą, jeigu nedraugaujat su želatina kaip aš) į šitą masę ir išmaišyti.

Laikas sugrįžti prie plikytų sausainių. 🙂 Reikia užpilti dalį masės ant tų sausainių, kurie dengia torto formą. Po to paimti likusius sausainius ir juos išdėlioti ant viršaus. Tada užpilti likusią masės dalį ir įdėti tortą į šaldytuvą kelioms valandoms, kad viskas sustingtų.

Kai tortas jau sustingęs, laikas pasigaminti želės. Kokį skonį pasirinkot – jūsų reikalas. Aš ėmiau persikų, bet tiktų ir bet kuris kitas jums patinkantis skonis. Kaip ją pasigaminti nepasakosiu, nes viskas būna parašyta ant pakelio. 🙂

Ant torto viršaus reikia dėti banano riekeles (ar braškių puseles, ar kokį kitą mėgstamą dalykėlį – čia tikrai galima dėti ką tik norite). Gražiai bananais (aš sunaudojau du bananus, bet galima išsiversti ir su vienu – žiūrint kaip puošit) uždengus torto viršų, laikas atsargiai ant jo užpilti želę ir vėl įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Man tos želės dar liko maždaug pusė, todėl į ją sumečiau kito banano gabaliukus ir irgi padėjau stingti, o vėliau skaniai suvalgiau. 🙂

Manau, kad tortą būtų įmanoma valgyti jau tą pačią dieną, jeigu pradėtumėte gaminti iš ryto. Aš kadangi gaminti pradėjau tik pavakary, todėl skanavau jį tik kitą dieną. 🙂 Labai skanu ir manau, jog darysiu šį plikytų sausainių tortą dar ne kartą. 🙂

Parašykite komentarą